Suuret purjelaivat saapuvat Aurajokeen

Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi järjestettävä The Culture 2011 Tall Ships Regatta tuo suuret purjelaivat Turkuun. Aurajoen rannoille kiinnittyvät alukset ovat avoinna yleisölle, ja miehistöt eri maista esittelevät toimintaansa. Upeat laivat ja oheistapahtumat takaavat kesän huipennuksen ja yhden vuoden suurimmista yleisötapahtumista. Turussa alukset ovat 26.–28.8.2011. Tapahtuman toteutuksesta vastaavat Sail Training International (STI) ja Turun kaupunki.

Jokainen voi ilmoittautua mukaan

Turun The Culture 2011 Tall Ships Regatta on monella tavalla poikkeuksellinen tapahtuma. Aiemmin vähintään puolet miehistöstä on ollut alle 25-vuotiaita, mutta tällä kertaa kenellä tahansa on mahdollisuus ilmoittautua Klaipedasta Turkuun tai Turusta Gdyniaan kisaavien alusten miehistöön. Aiempaa purjehduskokemusta ei vaadita, kiinnostus osallistua hienolle merimatkalle riittää.

Regatan reitti kokonaisuudessaan:

19.–21.8. Klaipeda, Kilpapurjehdus Turkuun
26.–28.8. Turku, Kilpapurjehdus Gdyniaan
2.–4.9. Gdynia

Mitä on Sail Training?

Sail Training on käsite, jolla tarkoitetaan pääosin nuorista koostuvan miehistön koulupurjehdusta, jossa opitaan purjehdusta ja navigointia, mutta ennen kaikkea sosiaalisia taitoja.

Tarkoitus on koota yhteen nuoria ystävällismielisen kilpailun merkeissä, riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä, uskonnosta tai sosiaalisesta taustasta. Purjehduskoulutus on kiinnostava tapa auttaa nuoria ymmärtämään eri kulttuureita ja samalla kehittämään omia vahvuuksiaan ja taitojaan.

Päästäkseen mukaan miehistöön ei tarvitse olla kokenut purjehtija. Aito kiinnostus ja avoin mieli riittävät. Suomessa Sail Training -toiminnan kattojärjestönä toimii Suomen Purjelaivasäätiö.

Mikä on järjestävä organisaatio Sail Training International (STI)?

Sail Training International on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka on päävastuussa eri puolilla maailmaan järjestettävistä Tall Ships Races -tapahtumista. Englannissa päämajaansa pitävä järjestö koostuu eri maiden kansallisista purjelaivasäätiöistä ja vastaavista purjealuksia ylläpitävistä ja koulupurjehduksia järjestävistä tahoista.

Vuosittain eri merillä järjestettävien Tall Ships Races -tapahtumien lisäksi STI järjestää Tall Ships regattoja. Regatta-sana kilpailujen nimessä kertoo siitä että kyseessä on teemapurjehdus.

Purjelaivojen kokoluokat

A-luokka
Kaikki täystakiloidut alukset (parkki, barkentiini, priki, brikantiini ja takiloitu alus) sekä takiloinnista riippumatta muut alukset, joiden kokonaispituus on yli 40 metriä.

B-luokka
Perinteisesti takiloidut alukset (ketsi, jooli ja kuunari), joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä.

C-luokka
Nykyaikaisesti takiloidut alukset (ketsi, jooli ja kuunari), joilla ei ole spinaakkerin eli puolipallon muotoisia purjeita, ja joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä.

D-luokka
Nykyaikaisesti takiloidut alukset (ketsi, jooli ja kuunari), joilla on puolipallon muotoisia purjeita, ja joiden kokonaispituus on alle 40 metriä, mutta vesirajan pituus vähintään 9,14 metriä.