Sail Training International ja Turun kaupunki järjestävät The Culture 2011 Tall Ships Regatan Itämerellä Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi.

Tapahtuma starttaa Liettuan Klaipedasta, josta alukset purjehtivat Turkuun. Suomesta alukset jatkavat Puolan Gdyniaan, joka on kilpailun päätesatama. Turku on toiminut tapahtuman isäntänä aiemmin vuosina 1996, 2003 ja 2009. Tapahtuma on joka kerta kerännyt satojatuhansia tyytyväisiä kävijöitä ympäri maata.

Tapahtuma on yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kohokohdista. Aurajoessa ovat nähtävillä mm. maailman suurin perinteinen purjealus, nelimastoparkki Sedov (Venäjä, 122 m) sekä toiseksi suurin alus, nelimastoparkki Kruzenshtern (Venäjä, 113 m). Lisäksi paikalla ovat sisaralukset Mir (Venäjä, 109 m) ja Dar Mlodziezy (Puola, 109 m). Myös fregatti Shtandart (Venäjä, 35 m) on mukana tapahtumassa. Alus on kopio Pietari Suuren laivaston fregatista vuodelta 1703.

Suomen Joutsenen esiintymislavalle nousee sekä turkulaisia yhtyeitä että valtakunnallisestikin tunnettuja artisteja. Yleisöä viihdyttävät mm. Magenta Skycode, The Grammers sekä Eurooppa 3. Lapsille esiintyvät Ötökkäorkesteri Sikakoira Moilanen sekä Mimi ja Kuku. Perjantai-ilta huipentuu ilotulitukseen.

Puolustusvoimien järjestämä MILjazz upeine esiintyjineen viihdyttää yleisöä lauantaina klo 17 alkaen. Mukana mm.  Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta solistina Jussu Pöyhönen (Suurlähettiläät), Laivaston Soittokunta solistina Emma Salokoski ja Ilmavoimien Big Band solistina Lenni-Kalle Taipale. Varvintorin teltassa konsertoi mm. Turku Swing Company solistinaan Milana Misic.

Alueelle maksuton sisäänpääsy

Tall Ships Regatta-tapahtuman alue alkaa Martinsillalta Aurajoen molemmin puolin jatkuen länsipuolella Viking Linen terminaaliin asti ja itäpuolella Wärtsilän entiselle telakalle. Kulku alueelle tapahtuu väliaikaisesti sijoitettavien porttien kautta. Normaali katuverkosto on käytössä, mitään sivukatuja ei suljeta henkilöliikenteeltä. Koko tapahtuma-alueelle on maksuton sisäänpääsy. Myös pääsy aluksille on pääsääntöisesti maksuton.

Kielletyt esineet ja aineet

Tapahtuma-alueelle ei saa tuoda seuraavia esineitä tai aineita:

  • Alkoholi ja huumausaineet.
  • Lyömä-, terä- ja ampuma-aseet sekä muut järjestyslaissa kielletyt esineet (myös yleistyökalut!).
  • Lasipullot.
  • Räjähteet, soihdut, savut, grillit ja muut palovaaraa aiheuttavat esineet/aineet.
  • Polkupyörät ja muut kulku- ja ajoneuvot.
  • Järjestyksenvalvojan tunnusta muistuttavat asusteet.
  • Retkikalusteet.

Järjestyksenvalvojat suorittavat tarvittaessa turvatarkastuksen ja takavarikoivat laittomat esineet/aineet. Narikkaa ei alueella ole, joten jätä yllä mainitut kotiin. Samat rajoitukset ovat voimassa myös Ruissalon kansanpuiston katselualueella.

Matkailuinfo ja löytötavarat

Turku Touringin matkailuinfo-piste sijaitsee Forum Marinumin kentällä. Samassa paikka on myös löytötavarapiste. Avoinna pe-la 26. – 27.8. klo 10-18, su 28.8. klo 10-15. Tapahtuman virallinen info-piste sijaitsee matkailuinfon vieressä ja on avoinna to-la 25.-27.8. klo 12 - 20.

Liikennerajoituksia

Läntinen Rantakatu on suljettu liikenteeltä välillä Martinsilta – Forum Marinum lukuun ottamatta tontti- ja huoltoajoa. Itäinen Rantakatu muuttuu Merimiehenkadusta yksisuuntaiseksi Martinsillalle saakka siten, että Martinsillalta kääntyminen Itäiselle Rantakadulle on kielletty.

Pysäköinti tapahtuman aikana

Pysäköinti tapahtuu yleisillä pysäköintialueilla ja parkkihalleissa. Ylimääräisiä P-alueita ei ole!

Lisävuoroja linja-autoliikenteessä

Linjalle 1 asetetaan lisävuoroja Kauppatorin ja Sataman välille. Autot kulkevat to 25.8. klo 12 alkaen ja su 28.8. klo 14 asti noin 10 minuutin välein. Linja 1 kulkee Kauppatorin pysäkiltä T35 Linnankatua pitkin satamaan, joten jokiranta on hyvin saavutettavissa bussilla. Sunnuntaina 28.8. ajetaan ylimääräisiä vuoroja linjalla 8 välillä Kauppatori - Ruissalo. Bussit kulkevat 15 minuutin välein klo 13.30 – 18. Lisätietoja: www.turku.fi/bussit

Pyöräparkit

Pyörät kannattaa jättää pyöräparkkeihin, jotka löytyvät joen Itäpuolella Martinsillan pielestä sekä Itäisen Pitkäkadun ja Tervahovinkadun kulmauksesta sekä länsipuolella Barkerin puiston Martinsillan puoleisesta päästä.

Ylimääräinen taksi-asema

Ylimääräinen taksiasema palvelee joen Länsirannalla Linnankadun ja Fleminginkadun kulmassa.

Veneliikenne Aurajoessa

Aurajoki on avoinna normaalisti veneliikenteelle tapahtuman aikana. Poikkeuksen tekee alusten lähtö sunnuntaina 28.8., jolloin joki suljetaan yleiseltä liikenteeltä klo 13.30 alkaen välillä Föri – Aurajoen suu. Kaikkien merelle haluavien alusten on oltava pois joesta klo 13.30 mennessä!

Förillä pidennetty aikataulu

Föri liikennöi perjantaina 26.8. ja lauantaina 27.8. klo 00.30 asti. Vammaisavustajat ovat jälleen töissä tapahtuma-alueella Förillä sekä Ruissalo-lautalla.

Ylimääräinen alus yleisökuljetuksiin joen yli

Yleisöä kuljettaa joen yli Förin lisäksi Ruissalo-lautta. Alus kulkee Suomen Joutsenen perässä olevalta ponttonilta suoraan joen yli Wärtsilän entiselle telakka-alueelle. Mukaan mahtuu 75 henkeä kerrallaan. Matka on maksuton.

Ruissalo-lautta kulkee tauotta to 25.8. klo 16-22, pe 26.8. klo 14-24, la 27.8. 14-24, su 28.8. klo 10-13.

Vierasvenesatama on avoinna normaalisti

Turun vierasvenesatama palvelee veneilijöitä normaalisti. Lisätiedot: (02) 2309 194, 0500 - 531 787.

Purjeiden paraati ”Parade of Sails” - Airistolla 28.8. klo 14 alkaen

Alusten irrotus Aurajoesta alkaa sunnuntaina 28.8. klo 14. ja purjeiden paraati on nähtävissä Airistolla n. klo. 14.30 – 17.00. Airistolta alukset suuntaavat kohti Utöä. Kilpailun lähtö kohti Gdyniaa alkaa aamupäivällä maanantaina 29.8. Utön vesiltä.

Kansapuiston katselualue su 28.8.

Ruissalon Kansapuistossa on perinteisesti ollut paljon väkeä seuraamassa pois seilaavia aluksia. Alueen palveluihin on nyt panostettu aiempaa enemmän. Alueen ravintola on auki laajennettuine anniskelualueineen. Rannalla myydään kahvia ja virvokkeita. Lisäksi paikan päälle on tuotu ylimääräisiä vessoja.

On muistettava, että Kansanpuiston katselualue sijaitsee lähellä Natura-aluetta, joka ei kuulu nyt järjestettävään katselualueeseen. Alueella on tätä varten opaskyltit.